Piwo własnej produkcji – jak warzyć piwo

Piwo kraftowe - Maszyny rozlewnicze do piwa - minibrowary

Piwo własnej produkcji – jak warzyć piwo

Piwo jest jednym z najbardziej popularnych i uwielbianych z alkoholi. Jest kojarzone z przyjemnie spędzonymi chwilami, dobrym smakiem oraz całkiem dogodną dla nas ceną. Współcześnie na rynku spotykamy tysiące odmiennych jego rodzai, co sprawia, że często trudno jest wybrać, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, cały szereg wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się z każdym produktem. Ażeby więc odnaleźć najlepszą opcję należałoby wiedzieć coś o piwie, jego produkcji, rodzajach, cenie, klasie oraz istotności miejsca produkcji. Najpopularniejsze są oczywiśćie piwa koncernowe, co oznacza produkcje na bardzo szeroką skale; najczęściej są to trunki o niskiej jakości oraz cenie, ze względu na to, że produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym smaczniejszym, solidniej produkowanym. Czym w takim wypadku jest piwo kraftowe? Określenie to pochodzi od angielskiego wyrażenia „craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak sama nazwa mówi jest to odłam piwa robionego z pasją oraz ogromną ilością poświęconego czasu. Wytwórcami tego rodzaju piwa są pasjonaci rzemieślnictwa piwnego, dla których jakość i rzetelność przetworzenia jest kluczowa. Z jakiego powodu? Ponieważ są to minibrowary, własne browary, produkowane na wąską skalę, są bardziej unikalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest równocześnie jego producentem i osobą, która samodzielnie zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że trudno jest zdefiniować piwo kraftowe dlatego, że nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów odróżniania jest miejsce oraz procedura warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono produkowane na własną rękę, w warunkach domowych, co wiąże się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Osoba zajmująca się produkcją piwa kraftowego powinien być znany z imienia i nazwiska, a nie być pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według oryginalnej receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie powinien on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Dobre piwo kraftowe kosztuje dużo więcej od piwa koncernowego, na półkach nie znajdziemy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są bardzo często tworzone z rzadszych i droższych składników. Klienci są gotowi zapłacić nawet ok 20 złotych za mniejsze w poszukiwaniu czegoś odmiennego smakiem od piwa koncernowego. Przy wyborze powinno się jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego określenia kraftu wyłącznie, aby skłonić do kupna.

Jak warzyć takie piwo? Pasjonaci sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego niezbędny specjalny sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz niemało czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia zajmuje dość długo, mniej więcej pół dnia, natomiast proces fermentowania, aż od 4 do 6 tygodni. Jest wiele etapów procesu produkcji. Na początku, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli odseparowanie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, ochładzanie i dodawanie drożdży. Na końcu oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy chcemy dystrybuować większe ilości trunku, lub zacząć swój minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo skomplikowany i jest to prawda, jednak należy pamiętać, że wystarczy chęć i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak dobrej jakości.Stworzenie swojego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i wyboru odpowiedniej lokalizacji a a także uzyskania koncesji. Dziś sektor minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższej przyszłości będziemy mogli obserwować jego dalszy rozkwit i piwną rewolucje. Produkcja trunku samemu cały czas opłaca się; Koszt wytworzenia jednego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w tej sytuacji widzimy, że kosztuje ono mniej niż nabycie piwa w punkcie sprzedaży.

Piwo kraftowe, tak jak wszystkie inne ma wiele gatunków w zależności takich składowych jak klasa, struktura, ilość alkoholu, rodzaj fermentacji, stężenie goryczki, kolor. Wyróżniamy piwa górnej fermentacji, napój alkoholowy jest mocniejszy i bogatszy w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest mniej wyraziste. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w sposobie warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie sposób przyporządkować do jednej kategorii, z tego powodu,że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dobierania przeróżnych surowców. Na charakter trunku ogromny wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, tj. podstawowy składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, jak również sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.

Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z najlepszych na świecie, jednak wciąż mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promowanie swojego towaru, zwykle jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej wolą kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za większą cenę, niż tracić pieniądze na tańsze piwa niskiej jakości.

Maszyny do piwa